Beeldende kunstzinnige therapie | Leiden

Sinds er mensen zijn, maken zij kunst. Door kunst krijgen we niet alleen een beeld van de zichtbare samenleving, maar ook van de onderliggende krachten of processen, van de onzichtbare gedachtenwereld en de diepere lagen.

Vanuit hun binnenwereld - hun waarnemingen, gedachten, gevoelens, intenties en innerlijke bewegingen - creëren kunstenaars iets waarneembaars voor anderen. Dit kunstwerk fungeert als een indirect beeld van hun binnenwereld. De taal van kunst is namelijk universeel en dus ook te leren. Zo heeft bijvoorbeeld iedere kleur een andere uitwerking op mensen, denk aan het verschil tussen blauw of rood. Als beeldend kunstzinnig therapeut zet ik kunst en beeldtaal bewust in om mensen te bereiken en te beïnvloeden. Ik maak gebruik van het spiegelvermogen van tekeningen, schilderingen en boetseerwerken om de gezondheid te bevorderen.

De kracht van kunst is dat het onze normale, rationele verdedigingstechnieken omzeilt. Het bijzondere is bovendien dat het nauwelijks uitmaakt hoeveel iemand weet van materialen en technieken. Het kunstwerk is daarmee een prachtige spiegel van de spelende thematiek in de binnenwereld.

Als voorbeeld een cliënt met een persoonlijke ontwikkelingsvraag: moeite hebben met grenzen stellen. Dit zal zichtbaar zijn in zijn kunstwerk. Vervolgens geef ik specifieke beeldende oefeningen om hem bewust te maken van hoe hij met grenzen omgaat. Door die oefeningen leert de cliënt gaandeweg anders met grenzen om te gaan. Deze groei zet zich waarschijnlijk door in het dagelijks leven. Nieuwe waarnemingen, gedachten, gevoelens en intenties en nieuwe innerlijke bewegingen. Met een bewuster mens met meer eigen regie als resultaat.

 

Over Leontine Rodewijk | Leiden

In 1998 studeerde ik af aan Wageningen Universiteit als woonecologe met specialisatie ‘wonen en marktonderzoek ‘. Na een paar jaar werkervaring, verlangde ik naar een meer persoonlijkere studie. Van de fysieke woningen richtte ik mijn aandacht op het lichaam en de ziel die daarin leeft. In 2009 ontving ik mijn bachelor als kunstzinnig beeldend therapeut, een opleiding met zowel de reguliere als een holistische basis om met gezondheid, disbalans en zelfgenezing te kunnen werken. In 2010 ontving ik een initiatie in in Tera-Mai reiki 2, wat me de mogelijkheid geeft om een helende energie voor cliënten beschikbaar te maken door mijn handen heen. In 2013 ontving ik mijn certificaat als EssentieCoach (opleiding van Lenne Gieles), na een opleiding van 3 jaar. Dat betekent dat ik kan werken met ‘mindfulle aandacht ‘ bij fysieke en psychische klachten en disbalansen.

In 2001 ontmoette ik Dru Yoga, en ben ik geïnspireerd geraakt door de Bhagavad Gita, omdat dit geschrift me uitnodigde om stappen te doen richting mijn authentieke zelf. Ook heb de helende krachten ervaren van gebeden. In 2012 kwam de meditatie school de FHL van Imre Vallyon in mijn leven. Inmiddels besteed ik minimaal 3,5 uur per week aan meditatie.

Ik heb gewerkt met ouderen, dementerenden, kinderen met een psychiatrische diagnose, dak- en thuislozen, verslaafden, managers, professionals, mensen die hun baan verliezen, pleegkinderen en mensen die om een of andere reden meer willen weten over het leven.

Wees van harte welkom in mijn praktijk of in een van mijn cursussen.

Spiegelbeeld in kunst
Leontine Rodewijk

Acupunctuur Ayurveda Centra voor Bewustwording Coaching - Diverse Coaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Communicatie en presentatie Counselling Dans & Beweging Deeleconomie Familie- en systeemopstellingen Financiële dienstverlening Healing en reading Hypnotherapie Kunstzinnige therapie Lichaamsgerichte psychotherapie Lichaamswerk Massage Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Psychosociale therapie Sociaal ondernemen Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Yoga Zelfrealisatie


Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Leiden