Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

18dec 2022
Poorten van rouw

IJsselstroom, praktijk voor Welzijn
Leiden

Verdriet en rouw horen bij het leven, ze zijn de achterkant van liefde. We hebben liefde nodig om vol te kunnen leven en tegelijk zullen we alles waar we van houden verliezen op een bepaald moment van ons leven.

Hoe neem je de tijd voor je verdriet, voor je rouw, voor je hartezeer. voor je tranen. Ons grote verdriet krijgt meestal wel aandacht, althans een tijdje, maar veel ander verdriet stoppen we vaak weg. Terwijl het juist met verdriet en rouw ook zo belangrijk is om er goed voor te zorgen.

Ik vraag je om mee te gaan in het land van de vijf poorten van rouw. (Francis Weller)

De eerste poort gaat over het verliezen van iets of iemand waar je van houdt. Een afscheid dat je niet aan zag komen, of juist het langzaam moeten loslaten. Van een dierbare, van je werk, van je gezondheid, van een plek.

De tweede poort geeft toegang tot een intiem persoonlijk verdriet, over het verdriet dat loskomt als je je realiseert dat je delen van jezelf hebt weggestopt, waar je je voor schaamt of die je afwijst. Dat de delen van jezelf die geen liefde hebben gekregen van zich laten horen en je voelt wat dat heeft gedaan in je leven.

De derde poort is weer heel ruim, die gaat over het verdriet van de aarde, van de manier waarop we samenleven en omgaan met elkaar en de aarde. Het verdriet over het vernietigen van oergebieden, over het uitsterven van diersoorten en culturen, over de oorlogen, over de honger die we ondanks onze kennis en rijkdom niet opgelost krijgen, over de verdeeldheid in de wereld.

De vierde poort opent de rouw over verlangens die niet zijn uitgekomen, over wat je graag wilde maar niet hebt gekregen of gedaan. Dat wat je jezelf hebt ontzegd, dat wat je door omstandigheden niet hebt kunnen volbrengen, waar je je unieke gaven hebt laten liggen om te voldoen aan verwachtingen van de buitenwereld.

De vijfde en laatste poort gaat over het verdriet van onze voorouders, dat we ongemerkt stukken van hun lijden hebben opgepakt en dat in ons leven als het ware herbeleven. De grootsheid van dat verdriet kunnen we zien in hoe het lijden van oorlogen nog generaties lang doorwerkt.

In een klein groepje samenkomen om op reis te gaan in dit land.

 

Er is naar aanleiding van een vorige Poorten van Rouw een mooie blog geschreven door een van de deelneemsters: https://blogzinnig.nl/dunne-lijn-tussen-rouw-en-liefde/  

 

Informatie

18 dec 2022
10.00 - 13.00
30
Maximaal 6 deelnemers.

Waar?

Huis van Mogelijkheden
Noachstraat 2
Leiden

Contact

  • marike AT bewustleiden DOT nl
Poorten van rouw